LSO ARCHITECTS

Blog

Ecclesall – Sheffield

The project included both a wrap around extension to the side and rear and the conversion of the loft of a traditional  half timbered semi ecclesall Sheffield . The most striking feature of the project is the rear kitchen diner which is flooded with light  and affords fantastic elevated views over the rear gardens and raised patio .

 

Childrens Nursery Sheffield

The old ecclesfield working mens club  had been derelict for some time. Our client took over the building and has transformed it into a modern , light and airy , childrens day nursery with parking to the front and childrens external play at the rear

 

EXTENSION AND REMODELLING 1970′S BUNGALOW TOM LANE

The clients wanted to transform this tired 1970s bungalow into a stunning contemporary home  , planning just granted   April 2015 …watch this space

 

Major re-build , Bungalow Conversion , Burncross , Sheffield

The clients bought a 1950′s bungalow with the intention of completely transforming it . A new upper storey in the roof space was added and to one side a new gable and  the ground excavated to accommodate  three storeys including bedroom , games room and garage .

The result is  a stunning  contemporary five bedroom home finished to a very high specification.

 

Two Storey Side Extension and Internal Re-modelling Millhouses Sheffield

Major Refurbishment 1950′s Property Sheffield

The project consisted of a major refurbishment of a 1950′s semi , which included replacing an old sun room at the rear of the property with a new contemporary extension and integrating this space into  large kitchen /dining family space. Further major alterations to room layouts were completed to rationalise the layout and external improvements such as rendering and replacement windows were carried out throughout . Contemporary features include large flat rooflight / floating corner / and glazed juliet balconies

 

Large Side Extension – 3D visuals

Major Remodelling Project Bingham Park Sheffield

The project consisted of a major refurbishment of a 1930′s semi , which included a large two/ three  storey side extension and single storey rear extension. Internally the house layout was completely was re jigged , including relocating the front door, main staircase and completely opening up the back of the property to provide a large open plan living space with mezzanine office overlooking the garden . the clients also commissioned LSO to produce a comprehensive landscaping scheme for the rear garden , which will be completed at a later date .

 

Single Storey Wrap around Extension and Internal Refurbishment – Fulwood

The clients wanted to improve their kitchen / family living space and re organise it into a much more open plan modern living environment.In addition we loked at an extension to the first floor which may at some point form Phase two . Phase One the single storey element has now been completed and provides a light spacious kitchen dining space with childrens area segregated off by sliding pocket doors . With a high level spec of kitchen the whole space is flooded with light with fixed rooflights and externally this polished finish is complemented by the render and timber boarding.

 

Single Storey Rear extension Kitchen Diner – Greenhill , Sheffield

Greenhill Kitchen Diner

Replacement of Conservatory with Games room below

Large Wrap Round Extension to Semi Detached -Sheffield

 

La Bicicletta Shop Refurbishment

The client who runs a specialist bicycle  business bought the property which was originally an end terrace run down corner shop with a view to creating a light open plan retal unit to showcase his products.

As part of the refurbishment old photographs provided the reference to reinstate the original and traditionally detailed bays and doors to the property  which had been removed in the past . Internally however the shop was a mass of small rooms , the entire shell was stripped out including most of the internal walls and in discussion with the strucutral engineers a portal fame was designed to allow a clear floor plate on the ground and first floors, maximising retail space.

 

 

Extension and Major Refurbishment , Carsick ,Sheffield


The client approached us with a view to completely remodelling and extending a 1970′s dormer bungalow. They wanted to achieve a modern, contemporary open plan design but utilising where possible the existing structure of the house.  The old section ie the original house is essentially contained within the smaller front block of the new property.

In terms of remodelling it was a major job , the front part of the house was maintained in plan, but the walls were taken down to ground floor level and the house rebuilt from there up. A new glass staircase, large extension to the rear of the existing footprint and zinc roof were added  with existing window locations amended/ altered .

The end result was a stunning contemporary house with a very high level of internal finishes and fittings. Complete with state of the art lighting and  audio systems, underfloor heating and bespoke fitted furniture.

 

 

House Refurbishment and Extension including landscaping , Sheffield

The original 1927 house was in need of a full refurbishment scheme, and was taken back to bare brickwork throughout. In conjunction with the refurbishment a large side extension including integral garage , large office space to rear, main master bedroom with ensuite and dressing room and loft bedroom was added. Stone lintels above the garage and window to the front elevation tie in the new build with the older stone frontage of the existing house. To the rear of the property there was a large deck constructed and retaining walls to terrace the sloping garden.

 

 

 

 

 

 

 

 

Traditional Style Side Extension , Dore, Sheffield

The clients of this property were concerned that any new extension matched in completely with their existing property. The scheme comprised a large open plan kitchen diner , utility room and wc downstairs and upstairs two new  bedrooms and bathroom to accommodate their expanding family.

Existing stone taken from the side of the original house which was demolished was reused to face the new side extension , the result was a seamless match . Half timbering detailing to the first floor echoed the existing gable.

 

 

 

 

 

 

 

Nursery Bid Submission , Harold Jackson School for Elmore Kindergarten

ELMORE KINDERGARTEN

Learning through play’

Sir Harold Jackson School, Bradway Drive, Sheffield

The designs prepared were for a 67 place nursery in the grounds of Sir Harold Jackson. A single storey development was agreed upon  in line with the original outline planning approval, and also in order to sit sympathetically with the existing school buildings.  Consisting of two single storey blocks each running parallel to a central circulation corridor, this allowed for  full accessibility for all staff and children with mobility difficulties. Each playroom was to have external level access to outdoor play areas. A new main pedestrian approach was to be  created to allow access to both the nursery entrance and the existing school entrance helping to foster links between the two facilities. The buildings proposed external materials were a  mixture of engineering brick work, timber cladding and render.  school.

Middlewood Children’s Nursery for Elmore Kindergarten

Middlewood Nursery Sheffield – 80 Place  for Elmore Kindergarten – Opened September 2004
The project consisted of a new build element and refurbishment of the listed Middlewood Lodge Building which was derelict.

Housing Scheme, Leeds , Feasibility Study

Sketch Scheme for a local developer for small one off housing development 

New Build Property , Dore, Sheffield

A small thirties  bungalow occupied this plot originally. The client wanted to increase his living space and initially looked at extending .  Through discussions with the planners it became clear that they felt extending the footprint of the property was not acceptable and that it would lead to  an overdevelopment of the plot . The decision was made to demolish the bungalow and rebuild a new detached property. A traditional design approach was taken after discussing styles with the client . The plot now accommodates a six bedroom property , with all the benefits of modern construction and solar panel water heating .